tirsdag 21. februar 2012

Kongeørn i telemark

Har fulgt med på alle som har vært i gaupebua i vinter. Snakk om mye ørn og action som nesten er for godt til å være sant. Har i lengre tid ikke vært i form til å ta en tur men måtte bare gjøre det før eventyret tok slutt for denne vinteren. Reiste opp kvelden før jeg skulle sitte der. Som alltid blir en godt mottatt der på gården. Snakket litt med de to som hadde sittet der den dagen og de hadde bare hatt fugl i korte perioder og var derfor ikke helt fornøyde.

Da jeg gikk å la meg om kvelde sa Jostein at hvis jeg våknet av et smell så var det bare en rev som fikk unngjelde. Ble vekket av sjefen sjøl kl 05.15. Ukristelig tidleg spør du meg. Opp å spise frokost og gjøre seg klar til dagens hendelser. Jostein lurte på om jeg hadde hørt smellet om natten men jeg hadde sovet som en stein. Ny rev til åte var berget og jeg hadde ikke fått det med meg.
Innover skogsveien bar det med Jostein som fører av snøscooteren. fremme ca 06.45. Sjefen klargjorde åte mens jeg famlet meg rundt inne i bua før jeg fant lyset. Kamera ble gjort klart og så var det ut og ta den siste røyken for den dagen.

Inne i bua igjen var det bare å sette seg til å vente i håp om at det skulle dukke opp noen ørner. Det var litt til og fra vind og den kom rett mot bua så jeg tvilte på om det skulle bli noe flukt bilder.
07.32 landet første ørna. Den sette seg i et tre like vedsiden bua. Mørkt som det enda var ble det bare med å sitte å studere den. Kan hende jeg har litt flaks i dag. Plutselig satt det enda en ørn utenfor og den gikk rett på åte. Tilsammen hadde jeg 3 ørner frem til kl 09.00 men da skulle de som på kommando ut på flyve tur hele gjengen. Vet ikke hva det var som fikk de til å ta av men borte ble de. Det var skitt for endelig begynte det å bli fint fotolys.

Timene gikk. Ikke en fugl å se men så ca kl 13 hører jeg det slår i vinger. I samme treet som tidligere satt det en ørn. Ble sittende lenge der før den gikk ned på åte. Så dukket det opp enda en. Det er flere åter så da ble det ikke noe kamp om maten. De 2 blir værende på plassen til ca kl 16.30. Da takket de fint for maten og seilte ut på nye eventyr.

Fordi om det uteble action var dette en flott tur for meg. Har aldri sittet så nærme de fantastiske flotte ørnene. En opplevelse jeg kommer til å leve på lenge.
Mørket siger på og da var det bare å pakke sakene og gjøre seg klar til Jostein kom og hentet meg ut.
Folk kan si hva de vil om åteplasser men for meg er dette den måten jeg kan få oppleve rovfugl på nært hold. Så takk til Jostein og hans bedre halvdel for et flott opphold.

Her kommer et knippe med bilder fra turen.
Det første bildet er ISO 3200 f2,8 1/10sek. Etterpå øker det etter hvert...























7 kommentarer:

  1. Hei Svein Ove!
    Typisk flott lys og vindstille er kongene så ivrige på vingene sine som snøstorm og sterk kulling. En flott opplevelse er vi vel enig om. Mange flotte minner sitter på brikka og den ubegrenset harddisken. Noe flukt ble det jo. Action for du tar en runde til.

    :) duy

    SvarSlett
  2. Synes nå der var mye action her, flott serie med mange fine bilder. Interessant fortelling fra turen.

    Ottar

    SvarSlett
  3. Ja du har fått valuta for pengene her. Fin serie.

    SvarSlett
  4. Hei Svein Ove!

    Syns absolutt du skal væe fornøyd med dette bildemateriallet, mye bra her. Du fikk ørn i flere timer, og actionbildene tar du neste gang. Som du sier, det er en kjempeopplevelse å betrakte denne mektige fuglen på 10-12 meters hold.

    SvarSlett